Assalamualaikum.....
klik pada gambar untuk lihat dgn lebih jelas
Hari ini,cef muda kita dari perak ingn mengajar serba-sedikit cara memanggang kambing yg betul...
sebelum nk panggang kambing,kite perlu pram kambing dulu selama 12 jam menguna perencah yg bersesuian,,,, pastikn ianya bukan seekor kambing,tetapi potongan daging kambing ye,,,hehe
Benda paling utama yg kite nk buat kalau nk pangang nie ialah api,,,,jadi kite nyale kn api mengunakan kayu atau arang...
Kalau api x cukup besar,kite tambah sedikit sabut kelape supaya bembakaran cepat berlaku...
kalau x cukup besar lagi,kite tambah kayu api pulak,,,
haha,,,kan dh besar 2,,,,
selepas itu,kite letakkan kambing yg telah di pram ke atas api...
pastikan api tidak terlalu besar,klau tidak nanti,daging kambing 2 hangus jadinya,,,hehe
kite terbalikkan daging itu supaya daging itu rata dipanggang keseluruhannya....
sementara menunggung daging siap dipanggang,kite rehat dulu,,,hehehe
Akhirnya,siap pon daging kambing panggang....
fuh...memang sedap,,,wase mcm satey,tp lagi sedap dri 2,,,,hehe,,,,
k lar,2 je dari cef Aiman,,,,selamat mencuba,,,,,
assalamualaikum...