Gambar Dari Nikon D7000 DSLR Camera




Aku Penat...!!

ASSALAMUALAIKUM

huh,,penat yang teramat sangat aku hari ni...
kalau nak diikutkan,aku tak penat pon hari ni.
cuma penat semalam je yang tak hilang-hilang lagi.

semalam aku meerayau-rayau di melaka sambail membuat photoshot dengan 1st pelangan aku..
hampir 1 Bandar Hilir tu aku pusing kerana nak dapatkan latar belakang yang cantik-cantik..
sebab itu lar yang penat aku tak hilang sampi ke hari ini.
apa-apa pon aku seronok dengan aktiviti semalam.
ini kerana aku dapat banyak pengalaman mengenai photoshot.
lagi pon "aku masih lagi beginner", jadi aku mahukan banyak pengalaman seperti ini.

tapi aku tak kesah dengan semua itu sekarang,
yang aku kesahnya,jadual aku sekarang dah lari..
huuuaaaa...!!!
kalau aku ikut jadual,sepatutnya sekarang aku dah berada di apartment kolej,
tapi disebabkan aku penat dan malas la aku tak dapat ikut jadual yang aku plan itu..

apa boleh buatkan dah takdir,aku hanya merancang,Tuhan yang menuntukan segala-galanya.
akhir sekali,aku kene juga ikut perancangn
jadi,sebelum pukul 12 aku dah kene bertolak untuk berada di apartment kolej...


Info Mengenai Facebook.

  •  Terdapat 15 bilion gambar dalam halaman facebook dan pengguna memuat turun 100 juta keping gambar setiap hari.
  •  Bagi MARK ZUCKERBERG, orang yang menipu maklumat diri adalah individu yang kurang intergriti.
  •  Menurut Akademi Peguam perkahwinan Amerika, 81% ahlinya mendapati kes penceraian melibatan jaringan laman social facebook meningkat
  •  Beberapa Negara termasuk China, Pakistan, Iran dan Arab Saudi mula menyekat akses Facebook berikutan khuatir terhadap impak negative.

Apa motif gambar yang aku tangkap dan edit nie..??

ASSALAMUALAIKUM

Pening memikirkan motif gambar yang aku tangkap ni..
nak kata cantik,tak ada la sangat,,
jadi aku nak tanya pendapat anda mengenai gambar palik dari aku ni...

update : kata-kata mereka mengenai gambar ini
kata areteacarCOMPLEXITY
kata NelyLeyana : engineering & geometri,
kata  syakir : art

Photoshot with My 1st Customer

ASSALAMUALAIKUM

huh....penat betul berjalan hari ini bersama dengan pelangan pertama aku...
kalau korang nak tahu,pelangan aku ni adalah seorang ahli blogger baru...
nama di hanif,,..
nak tahu lebih lanjut mengenai dia,boleh klik di SINI
dan jangan lupa support blogger baru ni ye..huhu

Dua mingu sebelum hari photoshot nie,,dia melamar aku untuk menjadi pelanggan aku yang pertama..
jadi,aku pon terima lamaran dia,,
lagi pon aku mahukan mengalaman baru,sebab itu la aku terima lamaran dia..

bayaran yang aku kenekan kepada dia tidak lah terlalu mahal..
walaupon aku beginner,aku takkan hampakan pelangan pertama aku..
jadi,aku buat yang terbaik untuk dia.. 

lokasi photoshot ni dibuat di Bandar Melaka. 
aku pilih tempat ni kerana dia suruh aku menjadi pemandu pelancong dia dan photographer dia..
sebabnya aku yang pilih lokasi ini ialah di bukan orang melaka dan dia ingin bersiar-siar di melaka..huhu 

ok lar,aku tak nak bercakap panjang lagi,,
sebagai permulaan,aku sajikan kepada anda hanya gambar ini sahaja..
kalau anda nak tengok gambar-gambar yang lain,kene lah tungu entry aku yang seterusnya,.
kerana banyak lagi gambar yang belum aku edit..huhu
orait..!! tungu...hehe..


klik pada gambar untuk lihat dengan lebih jelas

gambar permulaan sesi photoshot bersama pelangan pertama

Besarnya Ulat,,,!!

ASSALAMUALAIKUM

Ulat di bawah ni,memang korang semua kenal...
betul tak..??
ini adalah ulat gonggok...
saiznye lebih kurang sebesar ibu jari dan panjangnya lebih kurang 1 kaki..
besarkan..?? huhu...
ulat ini aku jumpainya di kaki Gunung Stong Kelantan..



 Using Nikon D3100

Engkau pon Nak Melintas Juga..?!?

ASSALAMUALAIKUM

  • huh...lepas je siap kemas dan susuan barang dalam beg,aku terus bergegas untuk balik Kampung dengan menaiki motosikal pemberian dari abangku. Perjalan dari PD ke Melaka mengambil masa lebih kurang 40 minit untuk sampai ke kampung halaman aku.
  • kedaan cuaca pada waktu itu  begitu panas sehingga membuatkan aku terpakasa memandu dengan lebih laju dari biasa.perjalan aku bermula dengan lancar sekali. Tetapi,ketika aku sedang ashik menunggang motosikal,ade 2 objek yang tidak aku kenali sedang melintas dihadapan aku. Aku pon terus memperlahankan motosikal aku.
  • semakin lama semakin dekat. Baru lar aku perasan lupenya itu BIAWAK dan ULAR yang ingin melintas jalan. huh...nasib baik aku elak,kalau tak,ICU lar jawabnya kalau dipatuk ular. hahahaha.
  • lepas je kejadian itu,aku terus berfikir macam mana aku nak kongsi cerita aku ni kt semua reader di blog aku. Lepas je aku dah dapat idea,terus aku update entry ini...haha...

latest version -YAMAHA 135LC "5-speed"

ASSALAMUALAIKUM


  • Sebelum aku solat jummat tadi,sempat la aku selak kerata akhbar berita harian hari ini. Macam-macam pekara yang dah terjadi semalam. Cuma aku je yang tak tahu. Tapi sekarng aku dah tahu lepas baca akhbar tersebut.

  • Selak punya selak,ada 2 atau 3 keratan akhbar dari berita harian yang menjadi perhatian aku. Antaranya ialah wanita cuba untuk bunuh diri,Lee Cong Wei nak bantu mangsa tsunami di Jepun dan macam-macam lagi lar.

  • Dalam banyak-banyak cerita di akhbar berita harian itu,hanya 1 je yang betul-betul menjadi perhatian aku. Berita itu mengenai motosial model terbaru dari Yamaha.

  • Motosikal model terbaru dari Yamaha ni lebih berbeza dari segi model dan speed. 

  • Kalau korang nak tahu lebih lanjut mengenai motosikal model terbaru dari yamaha ni,jom terjah kt blog ni. FaKArePa!n. ini kerana dia menceritaan lebih mendalam lagi mengenai mosikal terbaru dari yamaha. Jom terjah...!!

Kesan Brodband...

ASSALAMUALAIKUM

  • huh...Memang teruk betul perangai aku kalau dapat pinjam brodband dari roommate aku walaupon seketika. Kalau dah dapat pinjam tu,pasti la nak online BLOG dan FB. betul tak..?? hahaha,,,
  • Teruk betul kesan brodband kepada aku. Ini kerana,kalau aku dah dapat online,aku susah untuk buat benda lain contohnya main game,ulangkaji ataupun belajar.
  • Aku rase lebih elok roommate aku ni tak kasi aku pinjam. Tapi,pasti nanti aku tak dapat nak update blog. huh,tak boleh jadi nie. ini maknanya lebih baik dia kasi aku pinjam brodband dia. hahahaha...



guna kamera handset Nokia 5300 Express Music


Sardin Made In Tesco....

ASSALAMUALAIKUM

huh..setelah siap semua kerja,aku terus ke dapur rumah  sewa aku untuk masak sardin dan nasi sebagai hidangan makan malam ini. Entah sedap atau tidak aku masak, aku pon tak tahu kerana aku main hentam saja lah. Asalkan nampak warnanya menarik,sudah cukup. hahahaha...

Boleh nak dikatakan,sardin adalah makanan asasi aku dan roommate aku. hampir setiap mingu kami makan benda yang sama. nak berjimat-cermat lar katakan. ok la,itu je aku nak kongsikan kepada pembaca-pembaca blog aku,terima kasih kerana sudi datang dan baca entry di blog aku yang tak seberapa ini..huhu

harap maaf,..
gambar tak berapa cantik kerana aku snap mengunakan kamera handset nokia 5300 express music sahaja.
ingat nak guna kamera aku,
tapi aku tak berani nak bawa kt kolej kerana risau kene curi nanti...huhu


Apabila Esok Nak Exam...

ASSALAMUALAIKUM

Huh,,bila esok exam,baru la kelam-kabut nak study...

Itu la aku atau pon cara aku belajar. Cara ini memang tak sesuai bagi orang lain . Tetapi,cara ini memang dah sinonim dengan aku,kerana ini memang cara aku belajar semenjak dari sekolah lagi. Bagi yang  tak pernah melakukan seperti itu,pasti mereka mengangap aku adalah seorang yang pemalas. itu terpulanng kepada orang yang menilai.

Orang macam aku ni lebih suka  memberikan perhatian yang lebih di dalam kelas berbanding belajar di rumah. Aku boleh sebenarnya nak belajar di rumah,tapi ade je yang menghasud aku supaya buat benda lain selain belajar seperti online,game,movie,tido dan macam-macam lagi lar. Sebab itu la aku melebihkan belajar di dalam kelas berbanding di rumah.

Bila aku rasa aku perlu memahami dengan lebih baik lagi dalam sesuatu subjek itu,aku akan pergi bertanya kawan-kawan aku. Itu juga adalah cara aku belajar.Bagi aku,kalau kita banyak bertanya,maka lebih banyak lagi la yang kita boleh tahu dan faham. betul tak..??

Belajar "last minute" juga adalah cara aku belajar. ini supaya aku dapat mengingat balik apa yang aku pelajari selama ini. Nak di pendekan cerita,belajar "last minute" ni sebagai persediaan akhir sebelum exam. kan3..?? hehe... aku rasa,anda pon pernah belajar "last munite". betul  tak..?? kantoi sudah. hehehe...

perengan akhir ni aku nak bagi tahu,ini semuanya bukan tips atau cara nak belajar eh..,huhu...ini sekadar selingan sahaja.ok..assalamualaikum...

Gambar Dari Nikon D3000 DSLR Camera

Portrait Picture

apa yang aku suka tentang gambar di bawah ni adalah posisi gambar ini diambil...
kebanyakan gambar portrait yang cantik adalah bermula dari posisi yang kite mahu snap...
betul tak..??

gambar portrait  tidak kira siapa pon modelnya,,
cantik atau tidak model itu belakang cerita...
yang penting pandai beraksi dan tidak malu di depan kamera dan
yang penting adalah kretiviti seorang photographer itu mencari posisi yang cantik 
dan sesuai dengan keadaan sekitar..






Gambar profile aku pon kau nak amek...?!?! ape cer ni..?!?!

ASSALAMUALAIKUM

huh....gambar profile aku pon kau nak amek..?? ape cerita ni..??

baru-baru ni,ada lah sorang manusia ni tag gambar profile aku kt FB dia...
lepas je dia tag,terus dia gune gambar profile yang aku tengah gune tu....
peh....geram lar aku,,,dah same gambar profile nanti..
dah lar gambar profile tu aku baru edit....lagi lar geram aku dibuatnya...

lepas dia guna tu,dia buat tak tahu je...
lepas tu,dia  komen kt FB orang,...dah orang tu ingat aku yang komen...
cara dia komen lak macam nak mengutuk orang...
dah orang lain ingat aku, yang buat,,,

Lepas je aku tahu yang dia komen kt Fb orang tu,aku terus tukar gambar profile aku...
segan lar kalau tak tukar sebab nanti orang ingat aku lak yang mengutuk...

aku pelik lar,kenapa dia nak sangat gambar profile aku tu..?
semart sangat ke..??cantik sangt ke..??
kalu betul hebat lar aku maknenye...huhu...

kalau korang nak tahu gambar profile ape yang orang tu kidnap,ada kt bawah ni..

ini adalah gambar stig iaitu pemandu uji bagi rancangan Top Gear

Tak Ada Perasaan Punya Senior..!!

ASSALAMUALAIKUM

huh....apa cerita nie kalau main Futsal sampai tak puas hati..??

kelmarin,aku main futsal di cord futsal yang berhampiran dengan ALAM. 
aku main dengan classmate dan senior yang tidak aku kenali (yg kenal hanya 2 orang dari 8).
pada  mulanye memang lar seronok kerana kami bermain dengan semangat kesukanan.
dalam 20 minit sebelum waktu bermain  tamat,aku main mengantikan rakan aku.

pada mulenya memang seronok main dengan senior kolej aku..
tetapi,setelah aku berjaya menjaringkan gol cantik dengan membuat 20sen kepada gol keeper.
(20sen bermaksud gol dengan melorongkan bola di celah kangkang) 
corok permaian gol keper itu berubah menjadi lebih pantas dan sangat ganas.

aku di tackle secara sengaja oleh keper itu dan membuatkan aku terjatuh dan ibujari tangan kanan aku terhentak kuat hinga membuatkan ia lebam sedikit..
setelah aku jatuh,gol keper itu buat tak tahu je,,
sekurang-kurangnye dia cakap lar "kau ok tak ni","sory2 x sengaje" or 
tolong angkat aku bangun ke..
tapi tidak,dia buat muke selambe je...
nampak sangt dia tak puas hati desebabkan 20sen itu tadi..

Alhamdulillah ar parent aku didik aku dengan baik...
kalau tak,pasti aku dh hilang sabar...
disebabkan aku jatuh,tangn aku sakit untuk menulis pada esok harinya..
memang dugaan...
apa-apa pon aku bersyukur kerana keadaan aku tidak begitu teruk..

memang betul ke senior memang x puas hati dengan junior walau pon x de silap langsung..??

My Lecture...


ini adalah lecture aku di kolej...
kolej aku berhampiran dengan Port Dickson...
lecture aku ini  mengajar subject programming di kolej...

gambar ini diambil ketika kami selesai makan tengah hari di kelantan...
kami ke Kelantan kerana sebuah kelab di kolej kami membuat 1 aktiviti mendaki gunung...
jadi,aku dan lecture aku ni mengambil bahagian dalam aktiviti ini...


tido yang paling menyakitkan...

ASSALAMUALAIKUM

semalam dalam jam 2 pagi lebih, baru aku dapat melelapkan mata...
kebiasaanya,kalau aku tido,aku akan membace doa tido @ ayat Kursi sebanyak 3 kali...
tapi kali ini aku terlupa melakuanya...

seperti yang tidak di jangka,ada sesuatu yang aneh berlaku kepada diri aku...
ketika aku sedang lena dibuai mimpi,...
aku merasakan ada seseorang sedang memegang keseluruhan badanku dan menutup mulutku dan menyebabkan aku tidak dapat menjerit dan bergerak-gerak..
aku meronta-ronta sambil menjerit "Emak".,,
namun suaraku tidak keluar walaupun sedikit dan badanku tidak dapat bergerak...

kejadian ini berlaku 3 kali berturut-turut,,,
aku merasakan seperti badanku lumpuh keseluruhanya dan mulutku seperti orang yang bisu...

pada kali ke tiga,,,
aku merasakan diri aku ini seperti dikacau oleh sesuatu yang tidak dapat aku kenali..
disebabkan aku terfikir seperti itu,aku berselawat dan istighfar sebanyak 3 kali...
dan akhirnya aku dapat tido seperti sedia kala...Alhamdulillah...

kenapa perkara ini terjadi kepada diriku..??
adakah aku bermimpi walaupon aku terjaga..??

Perasaan ku.......

ASSALAMUALAIKUM



Hari ini adalah hari yang paling tidak bermakne untuk diriku....
kenape..??
sebab aku terlalu banyak berfikir hinga membuatkan aku bingung dan tidak tahu apa yang telah terjadi kepada diri aku..... 
malam ini,aku tidak mempunya mood untuk melakukan segala-galenye yang aku sering buat...
tidak ade mood untuk mesej,facebook,online,bercakap,tido,tangok TV, dan sebagainya...
apbila seseorang memaksa aku melakukanya juga (mesej), aku akan menjadi marah..

sekarang ini...apa yang aku mahukan adalah ketenangan...
tapi,aku tak tahu bagaimana untuk mendapatkanya...
aku harap,aku dapat memperoleh ketenangan dengan secepat mungkin...
ini supaya kedaan aku menjadi sedia kala iaitu tenang menghadapi sebarang dugaan...

aku tahu,hanya denga-NYA sahaja,aku boleh memperoleh ketenangan yang aku mahukan selama ini..

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (May 20)

ASSALAMUALAIKUM

  • Tidak lame lagi filem Pirates of the Caribbean 4: On Stranger Tides bakal ditayangkan 
  • Filem ini adalah filem kegemaran aku sejak kecik lagi bermula dari Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl.
  • aku harap aku dapat menonton filem ini sebagai orang pertama  dan dapat menontonya di pangung wayang.
  • filem ini berkemungkinan besar akan ditayangkan pada 20 May 2011..
  • aku rase,filem ini bakal menjadi filem box office pada tahun ini...huhuhu...
  • ok lar,jom tengok triller nye yang aku postkan di bwah sekali... 





Berjalan Ke Batu Pahat Johor








Kesan Tsunami di Jepun


Attention To All People

A nuclear power plan in Fukumi Japan exploded at 4.30am a few day a go. If it rains tomorrow or later, don’t go outside. If you are outside, be sure that you have rain protectors. It’s acid rain. Don’t let it touch you, you may burn your skin, lose your hair or have cancer, please remind everyone you know.

  hanya sebagai langkah berjaga-jaga.

alahamdulillah malaysia tidak terkena radiation yang telah berlaku di negara jepun

Kesan Hantu Kak Limah Balik Rumah Kepada Penonton

ASSALAMUALAIKUM


  • Cakap pasal filem Hantu Kak Limah, pasti semua orang di Malaysia ni tahu. Kadang-kadang bukan tahu je,tapi ade yang dah hafal keseluruhan jalan cerita filem itu. betul tak..??
  • Ape yang aku tahu,filem hantu kak limah ni adalah filem dari sambungan filem Zombie Kampung Pisang. betul ke..??
  • betulkan...?? hehe...sebenarnye,entry ni aku nak cerita mengenai kesan atau impak filem nie kepada penonton.
  • bagi aku,kesan yang paling ketara sekali yang terjadi pada diri aku dan juga orang lain adalah skrip dia.
  • skrip filem ni memang lawak dan ramai yang dah tiru. betul tak..?? kalau betul tolong senaraikan..hehe..
  • antara senarai skrip filem Hantu kak Limah yang paling banyak aku dan rakan-rakan aku gunakan ialah....
  1. cer cite,cer cite,cer cite...
  2. nampak beno menipunye....
  3. itulah pentingnya English education...
  4. kalau kerusi ni bukan hak milik kerajaan,dah lama teman lampo je kat sungai...
  5. keh,,,keh,,,keh,,,keh,, 
  6. kite bako je,kite bako,kite bako.... < by miss husna
  7. perisa blueberry... my favorite..   < by Kyla's story
  8. sabo jelaaa..      < by FariehanIbrahim
  9. sape2 yang setuju kiter bakor umah dia, sila angkat tangan mcm sayeee  < by cik blogger
  10. aku  ini orang  indonesia......... kalau tidak  penuh  ilmu di dada........ tidak sampei ke puncak everest.... < by Cik Sakdi
  11. ....................
  12. ...............
  13. ...........
  14. .......
  • sebanarnye banyak lagi,tapi yang aku ingat 6 je tu...hehe...
  • kalau korang tahu ape skrip yang paling ramai orang gunekan,,leh lah senaraikan di ruang komen eh,nnt aku update 1 demi 1 dan aku kredit kt name korang sekali ok....
  • ok lar..tu je aku nak cerita,terima asih kerana sudi bace entry aku yang ta seberape ni...huhu assalamualaikum...