Portrait Natasya

Mood : bila nak study...
Location : Di dalam bilik tido...
Time :  3.30pm
In My Mind : Harap aku mampu....
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Gallery :  Photostrem
My Photography Page on Facebook : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

ASSALAMUALAIKUM.... 


Natasha..?? anda kenal Natasya..?? kalau anda tak kenal tidak mengapa kerana aku akan kenalkan dan ceritakan sedikit  mengenai latar belakang dan mengenai gambar di bawah ini. Natasya ni merupakan bekas senior aku di kolej. Dia baru sahaja tamat pengajian di peringkat Diploma beberapa bulan yang lepas. Di bawah ini adalah gambar yang aku tangkap ketika aku turut serta dalam majlis konvokasyen kolej aku beberapa mingu yang lepas. 

Dia amat minat dalam duni fotografi, tetapi bukan menjadi jurufoto, tetapi berminat untuk diambil gambarnya. Kalau bahasa senangnya ialah seperti Modelling. Tapi buat masa ini dia belum mahir dalam dunia modelling ini tetapi berminat untuk mempelajarinya suatu hari nanti. Kalau ada sesiapa yang mahu mengajar dan mengajak Natasya ini berphotoshot boleh lah add dia di facebooknya dengan klik di SINI.   

P/S : Kalau dapat ajak pergi photoshot tu jangan lupa jemput aku sekali ye...=)



Back to School

Mood : Mengantok...
Location : Di ruang tamu...
Time :  8.46pm
In My Mind : Harap aku mampu....
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Gallery :  Photostrem
My Photography Page on Facebook : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

ASSALAMUALAIKUM....

Hari ini aku telah turut serta mengikuti outing bersama Group  Gil@FotoMelaka di bandar Melaka. Sambutan boleh dikatakan amat mengalakkan kerana lebih dari 10 orang yang hadir termasuk 3 orang Talent wanita yang berpakaian uniform sekolah. Sebenarnya group ini telah banyak kali buat outing di sekitar Melaka,tetapi pada outing kali ini, baru aku dapat turut serta kerana sebelum ini aku agak sebuk. Sebelum itu aku ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada rakan-rakan yang telah mempelawa aku untuk turut serta dalam outing kali ini. Secara jujurnya aku memang seronok bersama korang semua kerana korang memang sporting dan happening gila. Dibawah ini adalah salah satu gambar ataupon gambar "warm-up" sebelum aku dan rakan-rakan aku memulakan sesi photoshot.


Young Filmmakers Forum (YFF)

Mood : Beratnya mata...
Location : Di ruang tamu...
Time :  10.30pm
In My Mind : Tak tahu nak pilih yang mana satu....
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Gallery :  Photostrem
My Photography Page on Facebook : SYED HILMI PHOTOGRAPHY



ASSALAMUALAIKUM....

Semalam iaitu 20/10/2011,aku  dan 3 orang rakan di kolej aku telah terpilih untuk pergi ke Finas (Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia) di Kuala Lumpur. Pada mulanya aku tidak tahu apa tujuan sebenar aku terpilih untuk pergi ke sana. Selepas aku pergi ke sana baru lah aku tahu yang sebenarnya aku telah turut serta memeriahkan Forum Karyawan Filem Muda atau Young Filmmakers Forum (YFF) . Secara jujurnya aku memang berpuas hati pergi ke sana kerana dah macam - macam aku dapat belajar walaupun dalam masa yang agak singkat. Kalau orang yang menganjurkan forum ini tengah memebaca apa yang aku tulis di blog aku ini, aku ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhinga kerana mengadakan forum seperti ini kerana telah menaikkan semangat aku untuk menghasilkan karya atau movie pandek yang lebih berkualiti dari sebelum ini yang pernah aku hasilkan.

Dibawah ini adalah bukti gambar yang aku tangkap ketika aku disana




 

Buah Mangga

Mood : Beratnya mata...
Location : Di ruang tamu...
Time :  8.35pm
In My Mind : Tak tahu nak pilih yang mana satu....
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Gallery :  Photostrem
My Photography Page on Facebook : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

ASSALAMUALAIKUM...

Cakap mengenai buah mangga ini pasti semua orang kenal. Ini kerana keenakkan dan kemanis buah ini memang sukar untuk dibandingkan. Buah mangga ini bukan sahaja dimakan oleh manusia, tapi juga haiwan yang tingal di sekeliling kita lebih-lebih lagi yang tinggal di kampung. Gambar dibawah ini sudah cukup untuk menceritakan betapa enaknya buah ini kerana dimakan walaupun belum dipetik lagi.

Portrait Robiah Malinda

Mood : letih dengan kerja yang bertimbun-timbun...
Location : Di dalam Bilik...
Time :  11.20am
In My Mind : Bila la nak siap video Korporat ni....
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Gallery :  Photostrem
My Photography Page on Facebook : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

ASSALAMUALAIKUM....

Sedar tak sedar kita sudah hampir pada hujung bulan Syawal pada tahun ini. Raya hari ini memang seronok bagi aku kerana dapat balik ke kampung  dan berjumpa saudara mara di sana. Tetapi raya tahun ini adalah raya yang paling busy bagi aku kerana banyak assignment dan video yang perlu aku buat. Alhamdulillah aku dapat melakukannya dengan baik walaupon tekanan yang amat sangat berlaku pada diri aku.

Hari ini aku nak update sedikit gambar mengenai seorang model yang baru aku kenali. Nama dia  Robiah Malinda dan aku pangil dia Linda. Aku kenal dia ketika aku dan dua orang rakan aku iaitu Acap dan Solo Snaiper berphotoshot di pantai Port Dickson.




Portrait Eika

Mood : Seronok dapat berehat di rumah
Location : Ruang tamu rumah
Time :  9.20am
In My Mind : Bulan  yang paling sebuk...
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

ASSALAMUALAIKUM....

Dah lama sangat aku tak mengupdate blog ni. Sampai password nak sign in blog aku ni pon aku terlupa tadi. Aku tak update blog selama ni kerana sebuk yang amat sangat dari sebelum raya hinga sekarang. Dan hari ni aku dapat cuti dan dapt berbloging walaupon seketika.

Hari ni aku nak kongsi sedikit gambar portrait wanita yang bernama Eika. Sebenarnya gambar ini dah lama aku tangkap tetapi tiada masa untuk mengupdate. Gambar ni aku tangkap ketika berbuka puasa di sebuah hotel di Port Dickson. 

Berminat Untuk Belajar Fotografi..??

Mood : Tonton  badminton...
Location : Ruang tamu rumah
Time :  8.18pm
In My Mind : Duit banyak habis hari ini...
Photo by : Macha Farizal
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

ASSALAMUALAIKUM....

Ingin belajar fotografi..?? ingin masuk kelas fotografi tapi tidak mampu bayar yuran yang mahal di luar sana..?? disini lah jawapannya. Anda boleh belajar fotografi secara PERCUMA. Tidak dikenakan syarat cuma anda hanya perlu ada minat dalam dunia fotografi. Untuk maklumat lanjut anda boleh hantar email ke Macha Farizal [mobilestudiophoto@yahoo.com]

Basic DSLR - Photography 101 - 2011
Location : Melaka
Fee : Free (Sponser by government)
Tutor :  Macha Farizal


Berminat? emailkan butiran diri ke mobilestudiophoto@yahoo.com [Photography 101]

Name :
Address :
I\C :
FB : 
Phone:


**tidak ada kamera pun tak mengapa janji ada minat. Dari - Macha Farizal
**tarikh kelas akan ditentuan oleh Macha Farizal

Di bawah ini adalah gambar bekas-bekas pelajar yang telah menjalani kursus fotografi ini baru-baru ini.








Seronok Bersama Mereka

Mood : Tak sabar nak berbua puasa
Location : Tepi pantai PD
Time :  4.28pm
In My Mind : Esok lecture nak sampel lagu untuk video koprat...
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

ASSALAMUALAIKUM...

Mingu lepas aku,classmate serta sifu fotografi pergi belajar fotografi di sebuah tempat yang aku tidak ingat apa nama tempatnya. Waktu itu aku dan rakan-rakan belajar cara mengunakan speedlight pada body kamera. Pada mulanya aku tidak tahu apa kepentingan mengunakan speedlight pada body di siang hari. Selepas saja sesi mengeshoot ini tamat baru lah aku tahu apa kelebihannya dan cara nak setting speedlight dengan betul. 

Dibawah ini adalah sifu serta classmate aku ketika sesi mengeshoot. Macam-macam gelagat aku tengok waktu itu. Ada yang panjat pokok,setting kamera,cari angle yang cantik-cantik dan sebagainya. Kalau anda nak tahu lebih lanjut,boleh tengok gambar di bawah ini lama-lama...=)


Berbuka bersama peminat fotografi

Mood : Keletihan...
Location : Ruang tamu rumah
Time :  10.00pm
In My Mind : Esok nak bersahur dengan famely...
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

ASSALAMUALAIKUM....

Hari ini adalah hari pertama aku berbuka diluar. ini kerana aku turut serta dalam kursus fotografi yang diadakan di Melaka. Pada kursus ini,macam-macam aku pelajari, lebih-lebih lagi cara mengunakan flash dengan betul.

Kursus ini tamat selepas berbuka puasa. Apa yang aku makan ketika berpuasa itu adalah roti nan, ayam tanduri,buah tembikai,buah limau dan air limau ais. Pada mulanya aku ingat setakat makan roti nan dan ayam tanduri itu tak kenyang,tapi sebaliknya pula sampai tak larat nak habiskan dibuatnya. Kalau anda tak percaya,ada buktinya di bawah ini dan gambar ini ditangkap mengunakan kamera handset.

 

Portrait Lighting Photography

Mood : Mengantuk...
Location : Ruang tamu rumah
Time :  9.40pm
In My Mind : Esok nak berbuka di luar dengan mambe..
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

ASSALAMUALAIKUM...


Sudah hampir sebulan  aku tidak mengupdate blog,sedar tak sedar, dah pon masuk bulan Ramadhan. Aku tak update blog pon kerana terlalu sebuk dengan pelajaran. Maklumlah dah masuk semesta baru, mesti lar sebuk. Sebuk dengan assignmentnya, amali, kelas, crack video dan kursus.

Baru-baru ini,aku pergi kursus fotografi di Kolej Komuniti Bukit Beruang. Sebenarnya aku tak tahu pon mengenai kursus ni,tapi seorang rakan aku yang mempelawa aku untuk join sama kursus itu. Ini adalah kursus kedua yang aku turut serta di situ dan aku mempelajari teknik pencahayaan yang betul. Di bawah ini adalah gambar yang aku tangkap ketika mepelajari teknik pencahayaan yang betul.

My 1st Shot Wedding

Mood : Stress.....
Location : Ruang tamu rumah
Time :  11.30am
In My Mind : Susah nak berjaya kalau ada yang menghalang.
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ini aku nak update mengenai Wedding. Wedding ni aku hanya follow kawan yang baru aku kenal ketika aku pergi ke kursus Basic Photography tempoh hari. Nama dia ialah NAZRI. Dia aku boleh kategorikan sebagai otai dalam bidang photography ni. Dah macam yang aku pelajari dari NAZRI ni. Dia ni sangat baik dan tak kedekut ilmu dan yang paling penting NAZRI ni dia memang sporting habis. OK lar,aku tak nak cakap banyak. Jom tengok hasil gambar yang aku tangkap. Sebelum itu aku nak bagi tahu yang gambar ini adalah versi black and white.

p/s : Jangann lupa untuk join page Syed Hilmi Photography di facebook dengan klik di SINI. Lebih banyak gambar yang menarik di sana.



























Street Candid At Tesco

Mood : Kepenatan
Location : Ruang tamu rumah
Time :  12.00pm
In My Mind : tak prepare lagi nak balik kolej...
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

Personal or Modelling Photoshot

Mood : Tak sabar....
Location : Ruang tamu rumah
Time :  8.35pm
In My Mind : Tak prepare lagi nak balik kolej...
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY


Portrait Izwan

Mood : Boring dan Bosan....
Location : Ruang tamu rumah
Time :  5.41pm
In My Mind : tak prepare lagi nak balik kolej...
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY


Outing Bersama Rakan Di Melaka

Mood : Boring dan Bosan....
Location : Ruang tamu rumah
Time :  6.26pm
In My Mind : tak prepare lagi nak balik kolej...
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

ASSALAMUALAIKUM...

Mungkin ini adalah outing terakhir bersama rakan-rakan ketika cuti semesta  pertengahan bulan ini. Ini kerana mingu depan aku akan mula mendaftar di kolej dan mula kehidupan yang lama dengan memegang pen berbanding sebelum ini memegang DSLR.

My Desktop Picture

Mood : Lapar.......
Location : Ruang tamu rumah
Time :  9.20pm
In My Mind : Bila lagi nak outing..??
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

ASSALAMUALAIKUM....

Dah lame sangat rasanya aku tak mengupdate blog. Agaknya,apa sebabnya aku tidak mengupdate blog.? Mungkin aku kekurangan gambar kot untuk diceritakan.huhu. Kalau dah kurang gambar,maknanya,kene lar buat outing Photoshot. Betul tak..?? Kalau macam itu,siapa nak jadi model aku untuk Photoshot di Melaka..?? kalau nak angkat kaki cepat. hehhe...ok lar,aku gurau je,tapi kalau anda betul-betul berminat,anda boleh join page Photography aku di facebook dengan klik di SINI dan  postkan di wall.

Berbalik kepada tajuk utama. Sebenarnya entry ini aku nak cerita dan nak tunjukkan apa yang ada di desktop backround aku. Desktop aku ni simple je dan tak ada apa-apa yang best pon. Tapi ada satu je yang membuatkan aku suka sangat-sangat dengan desktop backgound aku iaitu gambar lebah ini. Gambar ni aku dapat ketika aku mencari tutorial ataupon tips photography. Tapi buan tips yang aku dapat, hanya gambar je yang aku dapat. Kalau anda nak tengok gambar itu,ada di bawah ini dan itulah rupa desktop yang aku gunakan sekarang.


klik pada gambar untuk lihat dengan lebih jelas

Night Shot At Malacca

Mood : Boring dan Bosan....
Location : Ruang tamu rumah
Time :  3.08pm
In My Mind : Best Layan Ulangan Maharaja Lawak
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

ASSALAMUALAIKUM....

Waktu malam bagi aku adalah waktu yang paling susah nak tangkap gambar. Antara faktornya ialah susah dan lambat nak focus sesuatu objek. Tapi semua itu tak menjadi pengahalang bagi aku untuk mencuba dan mencari pengalaman.

Gambar di bawah ini aku tangkap ketika aku berjalan sambil mengambil gambar bersama rakan-rakan aku di melaka. Kalau nak mengambil gambar seperti dibawah ini memerlukan beberapa teknik ataupun kemahiran. Tekniknya mudah sahaja itu kemahiran dari segi pengunaan shutter speed. Gambar ini aku mengunakan shutter speed dalam 30 second dan meletakkan kemera pada tripod. Tapi aku tak bawa tripod pada masa itu dan aku meletakan kemera aku di satu tempat yang stabil supaya gambar tidak blur.

 

Photoshot With RKF (coming soon)

Mood : Blur di pagi hari
Location : Ruang tamu rumah
Time :  10.27pm
In My Mind : Banyak gile gambar yang nak diedit.
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY
My Blog Fan Page : SYED HILMI BLOGSPOT 


ASSALAMUALAIKUM....

Beberapa hari yang lepas,aku ada join outing bersama group RKF. Klau anda pernah baca entry aku sebelum ini,pasti anda sudah tahu,kalau yang belum tahu,anda boleh klik di SINI.  

Tujuan aku hasilkan entry ini adalah sebagai pengenalan kepada entry yang bakal aku keluarkan tidak lama lagi. ini kerana banyak lagi gambar yang belum siap di proses atau diedit sepenuhnya. Di bawah ini adalah sampel gambar yang aku tangkap ketika outing bersama group RKF di Melaka. Jika anda mahu tengok dan lihat gambar  sebenar yang aku tangkap,anda boleh tungu entry yang akan muncul tidak lama lagi di blog ini.



Outing Bersama Group Republik Kakifoto [RKF]

Mood : Best outing dengan group RKF semalam.
Location : Ruang tamu rumah
Time :  1.57pm
In My Mind : Banyak gile gambar yang nak diedit.
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY
My Blog Fan Page : SYED HILMI BLOGSPOT

ASSALAMUALAIKUM....

Semalam adalah hari yang paling seronok bagi aku. ini kerana 1st time aku outing beramai-ramai bersama group RKF. Outing ini bermula pada jam 10.30pm. Kami semua diberi masa untuk berkumpul di  dan bersarapan pada jam 9.00am - 10.30am di Mcd di Dataran Pahlawan Melaka. Pada waktu itu,kami mengambil peluang untuk berkenal-kenalan dengan ahli RKF yang menyertai outing tersebut.

Lebih kurang 16 ahli RKF yang menyertai outing ini termasuk 3 orang model. Outing ini bermula di A'famosa dan berakhir di Jinker walk. Lebih kurang 6 tempat di sekitar Bandar hilir menjadi markas kami melakukan aktiviti photoshot.



Bunga dan Embun di pagi hari

Mood : Best outing dengan group RKF hari ini.
Location : Ruang tamu rumah
Time :  9.51pm
In My Mind : Penat outing hari ini.
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY
My Blog Fan Page : SYED HILMI BLOGSPOT

ASSALAMUALAIKUM....

Pada pendapat aku,waktu paling sesuai sekali nak tangkap gambar bunga ialah pada waktu pagi. Ini kerana terdapat titisan embun yang berada pada bunga itu dan menjadikan bunga itu kelihatan segar dan cantik. 

Bagi seorang fotografi profesional,mereka akan membuat sesuatu bagi menghasilkna titisan embun pada bunga di waktu pagi. Dengan mengunakan alat yang boleh menyemburkan air,mereka dapat menghasilkan embun seakan-akan yang terhasil di waktu pagi. Dengan itu,mereka tidak terhad untuk mengambil bunga pada waktu pagi sahaja.



KL GANGSTER

Mood : Kelaparan....
Location : Ruang tamu rumah
Time :  8.45pm
In My Mind : Boring betul waktu cuti sem
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY
My Blog Fan Page : SYED HILMI BLOGSPOT

ASSALAMUALAIKUM.... 

Dah lama sangat aku tak tengok wayang. Tiba-tiba je semalam kawan aku pelawa aku tengok dan aku pon tampa berfikir panjang ikut sama. Cerita yang aku dan rakan-rakan aku tengok ialah cerita KL Gengster. Semalam hari pertama cerita itu ditayangkan di seluruh Malaysia. Ceritanya bagi aku 80% memang best. Ini kerana aksinya yang banyak dan memang nampak real. 

Ape yang paling best sekali  aku tengok ialah time KL Gengster ni buat shooting dekat area rumah aku di Sungai udang. Tapi waktu itu aku tak tahu pon yang dia tengah buat shooting cerita ni cuma aku nampak Syamsul yusof dari jauh. Kalau lah aku tahu,aku pergi dekat leh ar aku jumpa pelakon-pelakon tu semua...hehe.... Kalau korang nak tahu dekat mane dia buat shooting tu ialah di penjare sungai udang,kalu korang tengok starting cerita tu,pasti korang akan perasan.


My Friend Hobby

Mood : Kelaparan.....
Location : Ruang tamu rumah
Time :  4.40pm
In My Mind : Boring betul waktu cuti sem
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY
My Blog Fan Page : SYED HILMI BLOGSPOT

ASSALAMUALAIKUM....

Dalam gambar ini ialah Muhammad Asyraf yang merupakan junior aku di kolej. Hobi dia sama dengan aku cuma aku mula lambat sedikit dari dia. Macam aku,fotografi ni cuma sekadar hobi biasa-biasa sahaja dan belum menjadikan ia sebagai hobi yang serius. Tetapi,dia ni menang minat sangat dengan dunia fotografi sampai kalau ada apa-apa sahaja yang ada di depan mata dia,dia akan snap gambar itu dan dia akan cuba merakamkan satu gambar yang cantik.