Aku dan Linux.....

linux..? kenapa dengan linux..? ape tu linux..? ape function linux..?

bagi yg belum tahu or x thu or dah thu, Linux disebut "Lin-naks". Adalah merupakan salah satu jenis operating systems. Linux dibangunkan/diubahsuai oleh penggiat-penggiat dunia open source di seluruh dunia dibawah GNU General Public License.  Selalunya Linux ini digunakan sebagai operating system untuk server. Ianya mudah untuk di install di mana-mana pc, tidak memerlukan spesifikasi hardware yang tinggi.


Tux merupakan seekor @ seorang penguin dan juga maskot rasmi linux.
 
senang cerita,linux nie adalah sumthing yg kite boleh gune selain windows yang anda tngah gune sekarang. Linux nie free. kalau mcm windows nie kene bayar,x silap syed windows 7 yg sekarang ramai gune nie harganya dlm RM700,tapi linux nie free. Linux nie sesuai digunakan bagi programmer dan administrator jaringan, kerana kebebasan memperoleh kode sumber (source code) dan kebebasan untuk mengubahnya, seperti hacker. klau nak tngok lenux nie mcm mane,kt bawah ni ade videonya, video nie syed rakam kt laptop syed sendri,syed gune linux nie best coz vairus memang 100% x de, nk try h****r wlaupon dh bape kali laptop nie syed format,,haha, n ape yg penting syed je yg leh bukak leptop nie coz key nye syed je yg tahu.klau windows,key dier kite leh cari kalau org 2 x bagi tahu, pown.ok lar,jom tngok video linux syed nie,,,, tp syed leh tnjuk skit je ar ape yg syed ade,,,jom tngok.....


video
update:dh ade suara...

itu je lar dri syed...bagi sape yg nk cube linux nie,leh download n install kt pc sendiri,,,k,,,
nk download sila klik di SINI
ape2 pown,selamat mencuba,,,,
assalamualaikum...


(sebelum download n nk install 2,pastikan anda betul2 dah mahir dengan komputer,kalau x, pasti anda x paham function linux nie,maka anda akan blur dan x thu nak wt pe lepas 2..,,,k) 

MY BEST PICTURE EDIT PART 1

EDITING BEGINNER : PART 1

ASSALAMUALAIKUM,,,,,


Mula-mula saya nak perkenalkan diri saya dulu bagi yang belum kenal saya. Nama saya Syed Muhammad Himi Bin Syed Yahya (AL-JAMALULLAIL). Tarikh lahir 03/03/1991. Asal Melaka.Masih menuntut. Syed ni bukannya seorang ahli photographer,tapi berminat nak jadi photographer (belum sesuai lagi untuk diiktiraf).Lagi pon gambar yg syed ambil nie boleh dikategorikan sebagai photographer beginner.


Berbalik kepada tajuk utama Syed.Tujuan Syed adekan pos nie bahagian demi bahagian kerana nak anda lihat kebolehan Syed sebagai photographer beginner dan editing beginner. Tapi semua nie syed masih baru lagi belajar. Jika ade ape-ape kesalah yg anda nampak dan mahu memperbetulkan,sila tinggalkan comment anda di bawah supaya dapat improvekan lagi minat dan kebolehan Syed nie.


Bahagian pertama mengenai effect gambar dahulu+lama mengunakan gambar pengantin.beginilah hasil edit oleh Syed,....


sebelum edit


(klik pada gambar untuk lihat dengan lebih jelas)

 

selepas edit



Beginilah hasilnya....
jika anda ada sebarang pandangan, pendapat dan koment,sila hantar di bawah ini...
sekian sahaja dari saya Syed Hilmi Syed Yahya...
tunggu kemunculan part 2 tidak lame lagi....
semoga anda terhibur,,,
assalamualaikum...