Aku dan Linux.....

linux..? kenapa dengan linux..? ape tu linux..? ape function linux..?

bagi yg belum tahu or x thu or dah thu, Linux disebut "Lin-naks". Adalah merupakan salah satu jenis operating systems. Linux dibangunkan/diubahsuai oleh penggiat-penggiat dunia open source di seluruh dunia dibawah GNU General Public License.  Selalunya Linux ini digunakan sebagai operating system untuk server. Ianya mudah untuk di install di mana-mana pc, tidak memerlukan spesifikasi hardware yang tinggi.


Tux merupakan seekor @ seorang penguin dan juga maskot rasmi linux.
 
senang cerita,linux nie adalah sumthing yg kite boleh gune selain windows yang anda tngah gune sekarang. Linux nie free. kalau mcm windows nie kene bayar,x silap syed windows 7 yg sekarang ramai gune nie harganya dlm RM700,tapi linux nie free. Linux nie sesuai digunakan bagi programmer dan administrator jaringan, kerana kebebasan memperoleh kode sumber (source code) dan kebebasan untuk mengubahnya, seperti hacker. klau nak tngok lenux nie mcm mane,kt bawah ni ade videonya, video nie syed rakam kt laptop syed sendri,syed gune linux nie best coz vairus memang 100% x de, nk try h****r wlaupon dh bape kali laptop nie syed format,,haha, n ape yg penting syed je yg leh bukak leptop nie coz key nye syed je yg tahu.klau windows,key dier kite leh cari kalau org 2 x bagi tahu, pown.ok lar,jom tngok video linux syed nie,,,, tp syed leh tnjuk skit je ar ape yg syed ade,,,jom tngok.....


video
update:dh ade suara...

itu je lar dri syed...bagi sape yg nk cube linux nie,leh download n install kt pc sendiri,,,k,,,
nk download sila klik di SINI
ape2 pown,selamat mencuba,,,,
assalamualaikum...


(sebelum download n nk install 2,pastikan anda betul2 dah mahir dengan komputer,kalau x, pasti anda x paham function linux nie,maka anda akan blur dan x thu nak wt pe lepas 2..,,,k) 

14 comments:

Enna Banana said...

is it true??

Syed Hilmi Syed Yahya said...

yup....syed sendiri gune,,,best,,,,

Enna Banana said...

same func dengan window ke?
camne nak download software dia?

Syed Hilmi Syed Yahya said...

x same...lain banyk ngn windows...
linux nie ade banyk,salah satunya UBUNTU...mcm syed gune nie libux jenis UBUNTU...klau nk download kt sini...

http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download

(b4 download n nk install 2,pasti kn enna btolw2 dh mahir ngn komputer,klau x,pasti enna x pham function dier)

Enna Banana said...

ala..enna tak reti!! so xpe lah, xnak download lagi lah, kang tersalah, mati enna. uuuu

Syed Hilmi Syed Yahya said...

hahaha,,,betowl2,,,nnt ranap pulak komputer enna,,,mcm syed belajar kmputer nie smpai jahanam kmputer rumah,pas2 baru ar dpt ilmu nk betowl kmputer nie,,,hhehe

Enna Banana said...

ala..tanak lah, dah la laptop enna ni x pernah format since enna beli, betapa jaganya, ceceh! kang kalau enna buat benda nih, x pasal2 ada sumthing wrong. ahaha

Syed Hilmi Syed Yahya said...

haha,,,good2,,,gune windows ape....??

Enna Banana said...

skang W7 ultimate, x pernah tukar since beli

Syed Hilmi Syed Yahya said...

klau format,leh format sendiri coz windows 2 original...gune laptop brand ape..??

Enna Banana said...

compaq saje, x mahal pun :)

Syed Hilmi Syed Yahya said...

owh,,,,ingt acer,klau acer,dier ade system dier utk format,...kalu format,dier jd mcm mula kite beli laptop,,,,klau compaq,syed x thu angt system dier,,,,

Enna Banana said...

enna pun x tahu pape pasal compaq, agak malas nak amik tahu, ahahah

Syed Hilmi Syed Yahya said...

buln lepas syed ade formatkn laptop mmbe syed ni,girl,pakai compaq gak,,,dier nye laptop,fuh,,vairus banyak giler,mcm mane ar dier jage,smpai berjangkit kt pandrive syed,,,haha,,,nasib baik dpt format,klau x,menangis dier x leh gune laptop 2,,,hehe