Night Shot At Malacca

Mood : Boring dan Bosan....
Location : Ruang tamu rumah
Time :  3.08pm
In My Mind : Best Layan Ulangan Maharaja Lawak
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

ASSALAMUALAIKUM....

Waktu malam bagi aku adalah waktu yang paling susah nak tangkap gambar. Antara faktornya ialah susah dan lambat nak focus sesuatu objek. Tapi semua itu tak menjadi pengahalang bagi aku untuk mencuba dan mencari pengalaman.

Gambar di bawah ini aku tangkap ketika aku berjalan sambil mengambil gambar bersama rakan-rakan aku di melaka. Kalau nak mengambil gambar seperti dibawah ini memerlukan beberapa teknik ataupun kemahiran. Tekniknya mudah sahaja itu kemahiran dari segi pengunaan shutter speed. Gambar ini aku mengunakan shutter speed dalam 30 second dan meletakkan kemera pada tripod. Tapi aku tak bawa tripod pada masa itu dan aku meletakan kemera aku di satu tempat yang stabil supaya gambar tidak blur.

 

9 comments:

Ana Farhana said...

cam nie pun cantik laa...
sya x pndai sgt pasal photo...
tengok cantik ok laaa..tuu..

Syed Hilmi Syed Yahya said...

Ana Farhana ; thanks Ana...=)

Qaseh Qhaleef said...

s.m.a.r.t la gmbr tu...
okeyh la..drpd sy...xtawu langsung psl tekni2 ni...tp tringin nk beli dslr...hehee

Syed Hilmi Syed Yahya said...

Qaseh Qhaleef ; hehehe..x pe2..kalu teringin n mnat leh lar bli 1 nnt...ape2 pon thanks qaseh...=)

PenDekAr LauT said...

Perghh bro.. Cantik betul gambar tu.. Aku jahil dlm ilmu photographer ni tapi serius aku minat tgk hasil seni yg bro buat..Tahniah..

Syed Hilmi Syed Yahya said...

Pendekar laut ; thanks pendekar Laut..=)

Wanie said...

woww..sgt superb la gmbr ni...

Syed Hilmi Syed Yahya said...

Wanie ; Thanks wanie...=)

soooooour said...

macam kat danga bay lak....