Top 7 kecelakaan yang terjadi kepada diriku dari kecil sehinga sekarang

7.Terpaksa tidur di luar rumah
Synopsis : kejadian nie terjadi kerana aku keluar rumah pada pukul 7.40pm (selepas solat magrib),aku keluar rumah tampa pengetahuan family aku. Aku pergi ke Batu Pahat bersama 2 orang rakan aku dengan menaiki kereta. Sampai di Melaka balik dalam jam 1.20am, dan kawan aku ajak tidur di rumahnya,tapi aku menolak pelawaanya, Selepas itu aku balik kerumah (Sungai Udang),sampai dalam jam 2.00am. Sampai di rumah,pintu berkunci(dari dalam),semua orang di rumah tidur,huh,,aku merayau-rayau mencari tempat tidur,akhirnya,aku tidur di kaki lima sahaja.sedih2...haha..ini pegalaman aku tidor di kaki 5. (pengajaran : keluar rumah tu,inform dulu kat parent,takde ar diorang risau sangat)

6.Pitam ketika bermain bola
Synopsis : kejadian ini berlaku pada ujung tahun 2010.Pitam kerana hampir 2 tahun x main bola padang(2 tahun sebelum kejadian asyik mengadap laptop je). Sebelum nie just main futsal je,tidak penat sangat kerana kecik je cort dier...huh,terasa serik pulak nak main bola,haha,,(pengajaran : pastikan ade stamina yang cukup sebelum main bola) 

5.Terberak didalam seluar ketika darjah 1
Synopsis : kejadian nie x berapa nak ingat coz dah lame sangat,tp yang ingat lagi perasaan malu pade kawan-kawan,,,hehe (pengajara : jadi berani dan jngan takut nak bagi tahu cukgu nak pergi ke tandas)

4.Format laptop mambe,tapi tak menjadi
Synopsis : kejadian nie terjadi apabila laptop mambe (girl) ade problem (virus banyak sangat sampai installer dalam pandrive aku berjangkit ketika masuk kat laptop deir). Mula-mula,aku format ar macam biase. Hampir-hampir siap,aku berasa lega,tapi bile nak bukak je x boleh. Huh... mengeluh giler aku,dah ar esok final exam 3P(matematik paling susah di dunia) Nasib baik ade senior aku,kat rumah sewa aku,jadi,aku suwoh dier try,berapa kali dier cuba,dah macam-macam cara,pon x jadi (bertambah risau aku) lepas 2,aku pergi rumah mambe aku,aku suwoh dier,pon x boleh jugak ,yang boleh masukkan linux(linux nie macam windows juga,tapi deir x guna system OS(operasi syte,))haa,,,,!! Kecian lak lak kat mmbe aku tu,x kana r nk kasi dier gune linux,dah ar system dier x macam windows.Tp aku x putus asa,aku try skali lagi,kali nie,aku gune windows 7 home premium original.fuh,selamat aku,menjadi gak aku format,windows ori lak 2,,,lepas kejadian 2,aku macam dah takut nak format laptop orang..(pengajaran : jangan putus asa dan belajar dari segi kesilapan)


3.Excident time nak pergi ke sekolah
Synopsis : kejadian nie berlaku time aku darjah 3. Time 2 nak melintas jalan, maklumlah,pagi2 banyak kereta coz sume orang berkejar-kejar nak pergi  kerja. Aku pergi sekolah dengan adik aku yang darjah 1 (gurl). ketika nak lintas 2, ade sebuah kereta keluar dari satu lorong kecil untuk keluar dari sekolah rendah aku,tapi aku x perasan coz kt sekolah,aku just belajar melintas hanya pandang kiri dan kanan,x de ar pulak belajar melintas pandang depan kiri dan kanan.mybe sebab 2 aku exident.haha.time 2 bukan aku yang excident,tapi adik aku yang excident,aku sempat elak time 2,kecian adik aku,dier di antar di hospital.nasib baikar x teruk sangat,just hidung berlobang,haha,,, (pengajaran : nakmelintas 2,pandang kiri,kanan dan depan)

2.Excident moto,3 kali
Synopsis : kejadian ni berlaku time aku nak balik kolej,aku dilangar kereta Mercedes Benz,melangar Toyota vios dan melangar divider.Pengalaman nie memag ar pedih,yang Mercedes 2 sebab salah dier coz main keluar je simpang,,aku x sempat nak elak,jadi pelangaran berlaku,nasib baik sandal aku je yang putus,dier pon datang kat aku dan bayar ganti rugi. Kereta vios 2  pulak bukan salah dier,tapi salah kereta depan dier .mula2 kereta depan dier  nk terus pada mulanya.pastu x jadi,dier nk masuk simpang kiri.masuk kiri x bagi tahu lak 2.masuk secara mengejut,aku x sempat nak elak jadi aku melangar kereta vios yang berada di belakang kereta yang sengal nk belok kiri 2.yang divider lak salah aku,coz kejar dengan lampu isyarat hijau,aku bwak laju pulak 2 (70km/h) (naik moto C70).tapi dpat kejar lampu ijau,tapi x dapat nak elak divider,jadi,aku melangar divider dan aku terbang sejauh lebih kurang 3 meter lebih,nasib baik aku x ape2.(pengajaran : x pahyah ar naik moto,naik kate selamat sikit)

1.Jatuh ketika bermain di atas kapal dan terima jahitan  di dagu / jatuh didalam longkang dan menerima beberapa jahitan di kepala.
Synopsis : kejadian nie berlaku time aku sekolah rendah lagi.waktu 2,aku nakal sangat2. Yang pasal dagu berjahit 2 coz aku main kat atas kapal,aku terjatuh.aku rase seperti ditolak,tp x de sape yang tolak aku time 2,huh sakit,kene pergi ke hospital dan terima beberapa jahitan di dagu,bekas nya masih ade sampai sekarang,tentang jatuh longkang 2 aku x berapa ingat jalan ceritanya coz cite nie terjadi time aku tadika lagi rasanya tapi kesan jahitan di kapa 2 masih ade sampai lah sekarang (pengajaran : jangan lah nakal sangat)


Semua cerita ini adalah benar belaka dan tidak ade sebarang penipuan,ape yang terjadi kepada aku nie aku harap ia dugaan hidup sebagai seorang hamba Allah yang kerdil yang hanya mampu hidup di dunia milik-Nya. Aku bersyukur dengan ape yang terjadi kepada aku dan aku juga bersyukur kerana aku masih hidup dunia ini walaupon telah macam2 dugaan yang besar terjadi kepadaku. apa-paa pon,hidup di dunia nie hanya sekali & kite kene enjoy,nikmati & buat ape saje di dunia nie
(rukun Islam jangn dilupakan)
tapi kene enjoy kepada bende yang dihalalkan,jangn enjoy ke jalan yang salah pulak,haha,whataver...
wassalam....

2 comments:

Aisyah AR said...

hahaah!! terberak dalam seluar?!! harap skrg dah tak lah...huhu...

psst..tido kt luar umah tu..biasa...hahahh!!
salam blogger...tambah kenalan yok!!

Syed Hilmi Syed Yahya said...

akhirnya ade gk org coment...thankz aisyah...anda org pertama dan anda telah memenangi baucer melancong ke rumah jiran...haha...selamat melancong ye....hehehe