DSLR vs DSLR part 4

Assalamualaikum....

Tajuk utama : Canon EOS 500D vs Canon EOS 1000D

Hai semua reader2 syed semua,bertemu lagi kita dalam  DSLR vs DSLR...kali nie, syed keluarkan part 4 setelah lebih  bermingu Syed tak keluar kt entry mengenai DSLR...Syed harap entry mengenai DSLR nie dapat membantu korang semua dalam memilih DSLR yang terbaik....jom straight to the poin ..

Reasons to consider the Canon 1000D

Slightly lower noise at high ISO 719 ISO vs 663 ISO
Slightly better color depth 22 bits vs 21,7 bits
Cheaper 3 490 kr vs 5 098 kr
Slightly lighter 502 g vs 520 g


Reasons to consider the Canon 500D

Much larger screen 3,0" vs 2,5"
Shoots movies 1080p @ 20fps vs None
Significantly higher resolution screen 920k dots vs 230k dots
Larger viewfinder 0,54x vs 0,50x
More dynamic range 11,5 EV vs 10,9 EV
Much higher resolution 15.1 MP vs 10.1 MP
Has boost ISO 12,800 ISO vs None
Slightly better image quality 63.0 vs 62.0
Slightly larger sensor APS-C 22.3x14.9mm vs APS-C 22.2x14.8mm
Shoots slightly faster 3.4 fps vs 3 fps
Better maximum light sensitivity 3,200 ISO vs 1,600 ISO
Thinner 2,4" vs 2,6"
Slightly smaller 129x98x62 mm vs 126x98x65 mm


Akhir sekali,DSLR yg terbaik dan berkualiti tinggi pada bahgian ini ialah Canon 500D

PERHATIAN..!!

kamera DSLR ini tidak dibandingkan dengan harga tetapi hanya dibandingkan dengan kualiti

 

ada sesipa ingin bertanye mengenai ape-apa model DSLR vs DSLR,boleh tingalkan komen anda di bawah.Insyaallah sy akan keluarkan entry berkenaan dengan perminaan anda....=)

10 comments:

Shatra said...

Info mcm ni la yg amat bagus..byk membantu newbe,n sesiapa ja yg minat dng dunia fotografi n kamera..nice job

KhAiReDzAiMy said...

Assalamualikum....
Nak minta tlong skitla...

tgah pening sma ada Nikon Or Canon...
Nikon DSLR D7000 dgan EOS 60D....

boleh tlong x..
Thanxs... JasaMu Akan ku Kenang....

adan said...

saya baru je beli canon 1000D.. setelah menggunakannya saya rasa berpuas hati gak lah.. member saya kata 1000D sesuai untuk beginner seperti saya...
btw nice entry bro..

Cik Aish said...

wah best2...leh tanya pasal kamera..hehe..nak beli kamera..tapi tak sure nak beli kamera apa..nikon ok tak?

Syed Hilmi Syed Yahya said...

shatra :betul2..!! hanks...

KhAiReDzAiMy ; Nikon D7000 lgi bagus dari Canon EOS 60D

adan : betul2...kamera 2 sesuai untk beginner..

Ci Aish : Nikon ok..nikon D3100 sesui untk beginner..

KhAiReDzAiMy said...

bajet tu ada la skit... tpi kna tmbahla... coz dah lebih... apa kelebihan Nikon dari canon..

Syed Hilmi Syed Yahya said...

KhAiReDzAiMy : kelebihan 2 x tahu lar nk ckp mcm mane,,,yang penting org yg kendalianya,,,senang cite DSLR no 2,yg 1st nye ialah kretiviti kite sendiri...

KhAiReDzAiMy said...

Thanks bro Syed....

Syed Hilmi Syed Yahya said...

KhAiReDzAiMy : hahah..no problem... =)...ape yg aku leh bntu,aku bantu orait...

sireclipse said...

sstengah org ckp Canon hanya untuk amatur, then utk pro go to nikon.. pendapat aku, canon atau nikon dari segi mutu gambar sama je cantiknya, bergantung pada photographer tu.. sstgh tu pula ckp untuk shoot indoor better canon, outdoor nikon.. ape2 pun kalau kamera mahal2 xpandai/xkreatif/xreti guna, better lagi amik gambar gune kamera handphone..hehehe