Bunga Tahi Ayam

ASSALAMUALAIKUM

  • Kalau siapa yang tidak pernah dengar nama bunga nie pasti pelik pada mulanya. Pasti anda akan terfikir adakah bunga ini baunya seakan-akan "tahi ayam"..?? hehehe...
  • tidak sama sekali,,ia hanya sekadar nama sahaja. bagi saya,bunga ini adalah bunga yang sangat unik sekali. ini kerana warnanya yang cantik dan ianya mudah ditanam dan dijaga.
  • kini,bunga ini sangat popular kerana ia telah menjadi bunga hiasan di mana-mana sahaja di Malaysia. Antaranya di bandar Melaka.
  • gambar ini adalah hasil dari saya sendiri dan ia sebagai bukti yang bunga ini memang menarik dan sesuai ditanam sebagai bunga hiasan.

picture by SYED HIMI SYED YAHYA

7 comments:

mish cokat said...

waa, bunge tahi ayam pon lawa gak aek..

whitecappuccino said...

bunga tahi ayam memang cantik untuk lanskap tak seperti namanya.

ain revival said...

depan umah dulu ade bunga nie..tp x suka ah bau dy xbest..tp bunga nie sangat lawa kan..

nice picture..eh eh.. ni kat mane??

Syed Hilmi Syed Yahya said...

mish cokat : betul2,,,warnenya menarik

whitecappuccino ; hehehe...name je plik,tapi bunganye sangt menarik...

ain revival ;hahhaa...betul2...bau bunga nia x berape wangi sngt...semua picture ni sy sanp di bandar melaka....

kpah k-poh said...

nama pun bunga tahi ayam..baunya memang ler tak mcm tahi ayam..tapi tetap jugak tak sedap hidung ni nak membaunya dik oiii...

miss husna said...

nice photo editing..lawa :)

syakey said...

nama bunga ja huduh, bunga nya slamat lawa. huhu