DSLR vs DSLR part 1

Assalamualaikum....

Tajuk utama : Canon EOS 500D vs Nikon D3100

Hai semua,,,,,ape khabar,,,?? diharap anda semua sihat belaka,,,setelah hampir 2 hari syed x update new entry kerana terlalu sibuk dengan kerja harian... kali nie,Syed nak kongsi cerita tantang DSLR kepada anda semua...

kenape DSLR.?? nak tahu kenapa...?? sebenarnye DSLR ni adalah satu gadget yg syed ada selain handfon,play station dan laptop.Syed sebenarnye adalah seorang peminat gadget no 1 di rumah,,,hehe,,,kalau nak tahu tetang gadget yg syed ade,anda leh bace entry 1st syed bertajuk GADGET....


k ar,,,Syed malas nak banyak cakap jadi kite sambung ke agenda kite...tujuan syed adekan entry bertajuk DSLR vs DSLR bahagian demi bahagian adalah untuk memberi informasi kepada anda yg mahu memiliki DSLR ini. Hal ini supaya anda dapat informasi yg berguna sebelum membeli supaya anda dapat membeli DSLR  yg terbaik kualitinya...

bahgian pertama adalah nikon D3100 vs Canon 500D... kenape anda perlu beli Canon 500D..?? kenape anda perlu membeli Nikon D3100..?? kalau nak tahu kenape dan ape kelebihanya...jom tengok kt bawah...


Reasons to consider the Canon 500D


Significantly higher resolution screen (920k dots vs 230k dots)
Has a built-in focus motor (Yes vs No)
Larger viewfinder (0,54x vs 0,51x)
More lenses available (149 lenses vs 131 lenses)
Slightly more dynamic range (11,5 EV vs 11,3 EV)
Smaller (129x98x62 mm vs 124x96x73 mm)
Significantly thinner (2,4" vs 2,9")
Shoots slightly faster (3.4 fps vs 3 fps)
Higher resolution (15.1 MP vs 14.2 MP)

Reasons to consider the Nikon D3100

Significantly lower noise at high ISO (919 ISO vs 663 ISO)
Continuously focuses recording movies (Yes vs No)
Better image quality (67.0 vs 63.0)
Significantly larger sensor (APS-C 23.1x15.4mm vs APS-C 22.3x14.9mm)
Better color depth (22,5 bits vs 21,7 bits)
Supports 24p (Yes vs No)
Much cheaper (1 090 kr vs 5 538 kr)
Slightly lighter (505 g vs 520 g)

Akhir sekali,DSLR yg terbaik dan berkualiti tinggi pada bahgian ini ialah Nikon D3100 

PERHATIAN..!!

kamera DSLR ini tidak dibandingkan dengan harga tetapi hanya dibandingkan dengan kualiti

 

ada sesipa ingin bertanye mengenai ape2 model DSLR vs DSLR,boleh tingalkan komen anda di bawah.Insyaallah sy akan keluarkan entry berkenaan dengan perminaan anda....=)

12 comments:

misz sheyla said...

D90 ngan D7000 lak..plissssss
ane ag best???

Syed Hilmi Syed Yahya said...

ok2..mlm kunk or esok sy update D90 vs D7000 ok,,,nice to meet you....

shahjiehan said...

wah...buat la contest, hadiah nya nikon d3100? amacam? hahahahha

Syed Hilmi Syed Yahya said...

boleh2...tp sy je ar yg kene n wajib menang,,,hahha

Kalamhati said...

whaa ada tutorial pasal perbandingan DSLR plak..hehe gud2!..

nadiya taqwa adam said...

bile la nak ade mende alah ni . slme ni plesing membe pnye je . hehe

Enna Banana said...

gila teringin!! kalau dslr warna pink ada dalam pasaran, kompem enna pergi beli!!

Syed Hilmi Syed Yahya said...

kalam hati ; idea dtang dari bulan,,,hehe,,,lgi pownsyed memang minat tentang DSLR nie,,,hehe

nadiya ; kumpul duit plan2,nnt dh ckup beli,,contohhi Syed,,, hehhe,,,


enna ; pink..?? haha,,kene tempah ar dulu kt kilang,,,haha

mera zati M.z said...

perghhh macam tau2 je g usha model nih tadi... tp seyes la baik amik nikon.. hoho tp papepun D7000 terbaek !

Syed Hilmi Syed Yahya said...

mera zati M.z ; hehe,,,tp harga D7000 agk tingi nilainye,klau mmpu,syed pown nk D7000...haha

Farhana Sahri said...

nk nikon D3100...hua

Syed Hilmi Syed Yahya said...

farhana ; kumpul ar duit,,x pown bodek2 kt parent...hehehe