Gambar Bokeh

Mood : Mengantok
Location : Ruang tamu rumah
Weather : Mendung sedikit
Time :  3.30pm
In My Mind : Final tingal lagi 3 paper..
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)



Assalamualaikum....


Antara gambar kegemaran aku adalah gambar bokeh. Sebelum itu,anda tahu tak apa itu bokeh..? Bokeh ini apa yang aku tahu ialah dari bahasa jepun. Gambar bokeh ini seperti ada blur ataupon ada bahagian yang tidak jelas di dalam gambar.

Seperti gambar di bawah ini, anda boleh nampak bahagian yang blur. Betul tak..?? Gambar ini terjadi apabila aku hanya fokuskan lensa aku pada objek yang aku kehendaki sahaja. Seperti gambar ini,aku hanya fokus pada bahagian muka sahaja,mana yang aku tidak fokuskan,ia akan menjadi tidak jelas atau blur.

Bagaimana bokeh ini boleh terjadi..?? 

Kalau siapa yang mengunakan DSLR, mereka boleh pilih mode 'F' @ 'M' dan setting "AF-Area Mode" itu ditukar kepada 'Single-point AF' ataupon 'Dynamic-area AF'. Selepas itu,anda boleh pilih focus point pada lensa anda dan pastikan focus point yang anda pilih itu adalah pada objek utama. Akhir sekali, apa yang paling penting ialah 'Aparture' @ 'F' berada pada nilai yang rendah contohnya 5.6 ke bawah supaya bokeh itu lebih menjadi.

15 comments:

siti suraya said...

Weee`` shanteknya dia dalam gambar tuhh . semart2 (:

Syed Hilmi Syed Yahya said...

Siti Suraya ; thanks siti...=)

Cik Aish said...

huuuu...cantiknyaa!! pandai la amik gambar!!

Jom baca: Blogging pun ada BFF? Mestilah!

Syed Hilmi Syed Yahya said...

Cik Aish ;thanks cik Aish...=)

AkuMuzikFilem said...

fotografi itu 1seni kan, melibat tangan dan duduk letak kamera

Syed Hilmi Syed Yahya said...

akumuzikfilem ; yup...photography 2 memang 1 seni...

Sery Suryani said...

nice..=)

pinqy taraturuu said...

saye suke teknik nie~
bile laa bole dpt dslr tuh!

Siti Mashitah Saidin said...

wua... tomey... tomey!

Syed Hilmi Syed Yahya said...

sery suryani ; thanks sery...=)


Pinqy tereturu ; hehe...jom cpt2 beli DSLR..=)


siti mashitah saidin ; betul2....hehe..thanks...=)

sharifah husna said...

chantek la gambar nie

Mell Taufik said...

kagum! :) telah memfollow..blog ni besh bagi yg suka snap keindahan ciptaan Allah like me..haha anyway, mari singgah lagi blog saye!

mykhalis said...

segan nak tngok lama2,, nice picture

Syed Hilmi Syed Yahya said...

sharifah husna ; thanks sharifah..=)

Mell Taufik ; thanks mell..=)

mykhalis ; hahaha..segan mcm dah berkenan je..hehe

SyaficqaHamdan said...

untung nye dapat pkwe photographer ni..:)