Lebih Mulia Dari Pencuri

Mood : Kurang sihat,mata gatal-gatal..
Location : Ruang tamu rumah
Weather : malam yang gelap
Time :  8.45pm
In My Mind : Ada sesiapa nak jadi model aku untuk photoshot di Melaka..??
Photo & Edit by : Syed Muhammad Hilmi Bin Syed Yahya (Beginner)
My Photography Page : SYED HILMI PHOTOGRAPHY

Assalamualaikum....


"lebih baik dan lebih mulia dari pencuri"

Pekerjaan ini adalah paling mulia dari mencuri. Kerana perkejaan ini adalah perkerjaan yang halal di sisi Islam. Sepatutnya kita lebih merhargai meraka ini kerana tanpa meraka, bumi kita pasti kotor dengan sampah yang dibuang oleh orang yang tidak bertanggungjawab. 

Selalunya,orang yang bekerja sebagai "cleaner" ini adalah orang yang susah dan mereka sangup menerima apa sahaja jenis pekerjaan (yang halal) demi menampung ahli keluarga mereka. Kita sebagai orang yang senang patut bersyukur dengan pekerjaan kita sekarang. Kerana,ada yang sudah dapat kerjaan yg baik, tetapi mempunyai niat yang buruk terhadap orang lain contohnya ada perasaan dengki dengan melihat kesenangan orang lain.

p/s : jangan lupa like fans page Syed Hilmi Photography di facebook ye. Disana lebih banyak lagi gambar yang syed tangkap.

8 comments:

y-A-n-A said...

sokong! kerja yg halal sentiasa lbih mulia.. ^^ melaka? yana tinggal melaka. yok! >.<

Syed Hilmi Syed Yahya said...

Y-A-N-A ; betul2....melaka kt sg udang...yana..??

NURUL NADIAH MAMAT said...

sokong jugak...!!hee~~

Cik Eliza said...

nenek sy seorang cleaner, :')


ala wat photoshoot kat johor la, ahaha!

Syed Hilmi Syed Yahya said...

Nurul Nadia Mamat : betul2...sya sokong...

cik Eliza ; owh..nenek bnyak dpt pahala ni coz jage kebersihan bumi...johor..?? kalau ade rezki sy wt kt sane,,,jom dtg melaka...hehe

mcm ni lah said...

assalamualaikum saya follow blog ni,. selamat kenalan

g0m0k9enDek said...

baiklah kerja daripada melangut

Asiah Termizi said...

selamat kenalannnn