Matikan fungsi AutoPlay pada Windows 7

ASSALAMUALAIKUM

tiba-tiba je nak post entry mengenai Microsoft Windows 7 nie...entah ape ar yg Syed mimpi coz nk post bende ni,,,mybe coz nk kongsi ape yg baik untuk korang semua,,,jom.....

Fungsi AutoPlay dalam Windows pada asalnya dibina untuk memudahkan pengguna. Apabila anda memasukkan media luar seperti USB drive atau external hard disk, Windows akan menjalankan aplikasi tertentu berdasarkan AutoPlay yang telah ditetapkan.

Malangnya fungsi ini telah disalahgunakan oleh pembuat virus untuk menjangkiti komputer anda. Virus tersebut diprogramkan untuk dilancarkan secara automatik apabila fungsi autoplay diaktifkan. Sebab itulah, lebih elok jika anda mematikan terus fungsi AutoPlay ini.

Cara-cara nak matikan fungsi AutoPlay pada Windows 7

1. Buka Control Panel dan taipkan ‘AutoPlay’ di dalam kotak carian. Anda akan nampak kategori AutoPlay dipaparkan. Klik pada ‘Change default settings for media or devices’

2. Kosongkan kotak ‘Use AutoPlay for all media and devices’. Tekan butang Save.

Semudah itu sahaja, fungsi AutoPlay anda telah dimatikan bagi mengurangkan risiko komputer anda dijangkiti virus. Dan jangan lupa untuk memasang antivirus pada komputer anda sebagai perlindungan utama terhadap virus.

ok,,itu saje dari Syed,,,selamat mencuba,,,,dan assalamualaikum

4 comments:

FariehanIbrahim [LBC] said...

ouch ye er, xtaw r plak kn.
thanx 4 da in4mation. =)

amir aizat said...

great!!

aizatjohar said...

auto lock..haha.bia virus kne kunci

intan suraya said...

gune je autorun eater.. abis citer..